You are here

Wee Ee Chao Residence, Singapore, 1990 Project Not Built


Sometimes referred to as the Chatsworth or Chatsworth Road Project.
"Here, in response to the tropical climate, Rudolph applied many of the concepts he used in the Florida houses of the 1940s and 1950s. The house is organized around an open courtyard. Lattices and vines, growing inside and outside of large glass walls, protect the interiors from the hot tropical sun. White stucco walls, white marble floors, and clerestory openings help reflect and diffuse most of the direct sunlight, keeping the interiors generally cool. Reflecting pools immediately to the south of the main living spaces provide additional cooling.”
As in many of Rudolph’s buildings, the structure (round, thin columns) is kept separate from the skin (infill stucco walls and fenestration), which is one of the principles from his Bauhaus training that he almost always observed."
De Alba, Roberto. Paul Rudolph: The Late Work. New York: Princeton Architectural Press, 2003. p. 86.
Flickr



| 1946 reads