You are here

On the Tuskegee Chapel


“When working on the Tuskegee Chapel, I suggested a continuous slot of glass around the perimeter just below the roof, so the natural light enters the sanctuary diagonally. The roof is hyperbolic paraboloid in form for acoustic reasons, and the space rises diagonally and escapes through glass. The directions of the movement of space are in opposite but balanced directions, which is largely responsible for the dynamic quality of the space. In addition, there is a varying velocity of the movement of space. The floor is almost level, but the ceiling height above the floor constantly changes, so that the space moves rapidly where the ceiling is high but more slowly where the ceiling is low. All of this must be imagined, so that there is a balance between opposite movements of space and light.”
Interview with Peter Blake included in “Paul Rudolph: The Late Work.” 2003.



| 826 reads